30 Ramadan – Coaching dihujung-hujung Ramadan

Hari terakhir Ramadan untuk tahun ni. Aku balik kampung sebelah wife aku kat Pendang.

Memang dah jadi tabiat aku incase sementara nak tunggu sampai waktu berbuka, tak ada aktiviti apa nak dibuat, aku bawak nota2 marketing utk perasap kepala dengan ilmu2 Digital Marketing.

 

Nak dijadikan cerita, aku terima mesej mintak coaching sikit permasalahan ejen takaful yg run ads di Facebook yg mendpt prospek yg depa tak mau. Iaitu, ads yg depa run tu p pada prospek warga asing. Yang mana mcm 1 pembaziran dari apa yg kita bayaq.

Sebelum ni aku pernah guide seorg ejen ni yg selalu run ads dia utk kawasan KL. Seminggu investment pada ads dia dlm RM100. Average TPC closing case dia dalam 15,000. Tak pernah dpt bawah dari tu.

Aku suka cara dia bekerja. Work smart. Targeting dia mmg tepat. Kira bila set appointment kira CLOSE CASE terus.

So aku kata kat dia, mmg dah power dah tu. Aku tak yah guide pun takpa. Bila sembang2, ada masalah jugak sebenaqnya. Iaitu targeting tepat, tapi selalu dpt “pekerja ladang tuhan” (istilah yang kami guna sebab dia rajin dpt pekerja ladang tuhan ni). Kebetulan pula dia mcm tau2 yg masa tu mmg aku tgh belajaq bab narrow down audience.

Bab untuk narrow down tu dia lemah sikit. Jadi aku share sikit apa yg aku belajaq, suruh dia cuba.

Alhamdulillah. After few days, aku try follow up balik. Mmg result dia positif. Masa aku follow up tu tak dak dah.

Tapi aku pesan kat dia, JGN ANGGAP DAH SELESAI, SEBAB PENGGUNA FB NI PUN MANUSIA. Algorithm FB ni manusia yg buat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *