4 Cara Meningkatkan Result Media Sosial Dengan Visual Content

4 Cara Meningkatkan Result Media Sosial Dengan Visual Content

Maukan engagement yang lebih baik untuk kempen di Media Social anda?

Tertanya-tanya bagaimana kandungan visual boleh membantu?

Menggunakan kandungan visual untuk support mesej anda supaya menjadikannya lebih mudah untuk menarik perhatian ramai.

Dalam artikel ini, anda akan mengetahui bagaimana visual content dapat membantu meningkatkan pemasaran media sosial anda.

# 1: Menarik Minat serta Mudah untuk Klik Pada Imej.

Pengikut media sosial anda sedang menantikan untuk anda untuk menyediakan bahan-bahan yang menarik, kandungan mudah untuk difahami. Akaun Travel Channel menunjukkan konsep ini dalam siri Escape harian mereka di Facebook. Untuk menarik peminat, mereka akan menyiarkan foto yang menakjubkan dan penerangan ringkas serta short link.

Travel Channel menggunakan imej yang menarik perhatian dalam Facebook mereka.

Cuba perhatikan Travel Channel ni, tidak menggunakan URL penuh untuk post blog mereka. Sebaliknya, mereka menyiarkan pautan bit.ly supaya ia nampak ringkas.

Kenapa perlu cerita panjang jela, biar imej yang menceritakan selebihnya. Bak kata pepatah, sekeping gambar, ada 1001 cerita didalamnya. Ewah!

Dengan teks yang mudah dan gambar yang menarik, sudah memadai.

# 2: Menerangkan Kepentingan Penonton Dengan Pelbagai Visual

Matlamat mana-mana marketer dimedia sosial adalah menggunakan mesej yang menguatkan jenama. Walau bagaimanapun, pentingnya adalah untuk mencipta kandungan yang mencetuskan perbualan dengan peminat dan pengikut. Untuk berbuat demikian, anda perlu menghantar pelbagai jenis kandungan visual.

Target melakukannya dengan menarik dalam pemasaran media sosial mereka. Di laman Facebook mereka, anda akan memperlihatkan gabungan resipi, video, pengumuman, perkongsian, makluman jualan dan banyak lagi.

Iklan promosi jualan Target mudah dan simple.

Target mempunyai pengikut Pinterest yang ramai. Papan pin mereka yang direka dengan baik dan teratur menyediakan banyak idea untuk semua orang dari perancang perkahwinan ke  pereka dalaman dan banyak lagi. Pembentangan produk visual lebih berkesan daripada pautan yang ringkas.

Pemasaran visual Target adalah konsisten dalam penjenamaannya, dan syarikat itu jelas mempunyai beberapa template yang mereka gunakan untuk membuat content. Jadi bagaimana anda mencapai konsistensi dalam visual content anda? Sebaik sahaja anda menetapkan gaya visual content anda, gunakan template yang berlainan di seluruh platform media sosial anda untuk mencapai sebanyak mungkin pengikut.

Jika anda seorang perniagaan kecil, anda mungkin tidak mempunyai pereka grafik melainkan anda sendiri adalah pereka grafik seperti saya… heheheh. Dalam hal ini, pertimbangkan untuk menghasilkan imej yang cantik dengan menggunakan tools atau perisian dalam talian untuk membuat imej mudah.

Untuk menyediakan pelbagai jenis visual content, gunakan meme, print screen, cara bagaimana, tutorial, petua, petikan, imej mood, statistik, diskaun, teka-teki, dan survey.

# 3: Engagement Dengan Foto Peminat

Sebaik sahaja anda telah mencipta visual content untuk media sosial anda, bagaimana anda hendak dapatkan perhatian daripada peminat?

Jenama yang paling berjaya tahu peminat dan pasaran dengan baik. Sebagai contoh, Harley-Davidson. Harley-Davidson adalah jenama yang dikenali di seluruh dunia, ia menjadi kegemaran peminat di kalangan Baby Boomer dan Generation X. Syarikat ini akan menggalakkan peminat untuk berkongsi gambar Harleys mereka di media sosial dan kemudian menyiarkannya di laman Facebook syarikat.

Harley-Davidson menggalakkan perkongsian dengan peminat laman Facebooknya.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai target audience anda, sila rujuk dibahagian Insights Facebook anda untuk mendapatkan idea tentang jantina, umur dan lokasi pengikut anda. Instagram juga telah melancarkan tools untuk akaun perniagaan.

Data yang disediakan oleh akaun media sosial anda akan membantu anda menyasarkan target audience yang betul untuk membantu perniagaan anda berkembang. Sebaik sahaja anda tahu target audience anda, mengetahui di mana dan bila mereka akan menonton visual content anda.

# 4: Peka kepada Trend, Acara, atau Cuti Keraian

Content is KING, tetapi jika anda mahu content anda dapat perhatian, mula memperhatikan trend. Fikirkan tentang cuti, hari-hari istimewa, newsbreaks, filem perdana, dan banyak lagi.

Kaitkan mesej anda kepada sesuatu yang relevan pada masa sekarang, jadikan ia visual, dan tidak lama lagi anda akan mula melihat hasil yang positif.

Terdapat banyak acara dan bahan berita yang boleh anda gunakan untuk dijadikan content anda relevan dan menarik.

Cari salah satu template yang boleh bantu anda suaikan dengan mesej pada visual content anda.

Menyokong Mesej Anda Dengan Reka Bentuk Visual

Kadang-kadang anda perlu menggabungkan elemen grafik dengan teks untuk mendapatkan mesej anda. Jadi bagaimana anda mencapai kesederhanaan dalam kempen media sosial anda, tanpa mengira mesej itu? Fikirkan tentang mesej yang ingin anda sampaikan dan ikuti beberapa panduan reka bentuk yang mudah:

  • Gunakan dua atau kurang font dalam grafik anda.
  • Campurkan font yang berbeza sahaja; elakkan gaya yang sama.
  • Pilih font yang membangkitkan perasaan yang betul untuk mesej anda.
  • Elemen utama untuk membuat komposisi seimbang.

Sasarkan teks ke atas imej menarik mata pembaca.

  • Simpan teks dalam badan yang lebih kecil daripada teks header.
  • Elakkan menggunakan kuning terang sebagai warna teks.
  • Cuba untuk tidak meletakkan teks pada muka yang subjek.
  • Beri perhatian pada kombinasi warna. Berikut adalah ilustrasi kombinasi warna yang berjaya.

Juga mempertimbangkan menggunakan Golden Ratio dalam unsur-unsur reka bentuk anda. Ia adalah satu ratio matematik yang wujud dalam alam semula jadi dan dianggap menyenangkan mata manusia. Untuk mencari Golden Ratio, ambil panjang sisi pendek dan kalikan dengan 1,618 untuk mendapatkan panjang yang betul dari sisi panjang.

Jika mesej pada imej anda tidak sampai dengan jelas atau yang bercampur aduk atau buruk direka, anda harus anggapkan ia satu pembaziran. Letakkan pemikiran ke dalam susun atur dan reka bentuk imej anda, dan anda akan kaitkan pembaca dan memaksa mereka untuk mengikuti anda.

Kesimpulannya

Untuk mencipta visual content yang menarik, anda perlu menjadi pereka, pengeluar, psikologi, wartawan, dan detektif. Sebaik sahaja anda tahu apa yang anda mahu sampaikan, cari cara untuk menyampaikannya secara visual kepada pengikut dan peminat. Ini akan membantu anda membuat carian yang konsisten untuk perniagaan anda dan membantu orang mengenali anda di semua platform media sosial anda.

Apa pendapat kamu? Bolehkah anda menggunakan idea ini untuk memanfaatkan kuasa visual dalam pemasaran media sosial anda? Tolong beritahu saya di komen di bawah!

Izam

Related Posts
Leave a reply
What is the capital of Kedah ?